FRANSE KAMPIOENSCHAPPEN 2004

Na de « generale repetitie » bij de Europacup in Boedapest was het op 6juni tijd voor de echte voorstelling : Franse kampioenschappen voor de eerste divisie per équipe (ze hebben in Frankrijk gewoon 3 divisies !!).

snelle aktie
Ik dacht wel goed voorbereid te zijn. Ik had immers bij de Europacup geschermd en verschillende équipetrainingen gedaan. Maar dat viel tegen zeg! Ik bleek echt het groentje van onze ploeg, ondanks jaren ervaring op het hoogste niveau........ Sowieso alleen al de sfeer. Er is niets dat te vergelijken is met de sfeer bij een Frans kampioenschap. Het is net of het voetbal is: veel publiek en veel geschreeuw en gewoon een heel gespannen sfeer. Het is duidelijk dat er heel veel op het spel staat. Het was bijna een reunie: behalve Aida en ik, waren bij de heren de Portugezen Gomez en Miranda en de Belg Gohy van de partij.

bedrukte gezichten
Onze eerste ontmoeting was tegen Le Pecq een niet zo sterke tegenstander en we wonnen dan ook makkelijk (45 - 12). Maar in de halve finale stonden we tegenover Lyon. Aan het begin kwamen we zelfs achter te staan, dus het was wel spannend. Alles werd uit de kast gehaald om ons uit het spel te halen: overbodige protesten, veel geschreeuw en kabaal en onsportief gedrag. Ik moet zeggen: ik was daar niet op voorbereid. Tijdens individuele wedstrijden kun je je veel makkelijker op je zelf richten en focussen, nu slaagden de afleidingsmaneuvres tegen mij gedeeltelijk. Daarbij merkte ik, dat ik op het gebied van équipeschermen niet erg ervaren ben. Gelukkig waren Aida en Céline dat wel en achteraf heb ik veel geleerd van de processen die zich in een équipe afspelen om tot succes te kunnen komen. Ik was te veel op mijzelf gericht vind ik nu. Maar: je bent nooit te oud om te leren! Samen versloegen we Lyon wel (45 - 35) ondanks afleidingsmaneuvres en in de finale wachtte … het zelfde lot, maar ook dezelfde uitslag: 45-35.
TOEN WAREN WE KAMPIOEN VAN FRANKRIJK!!!

eerste plaats

Voor mij is het het derde land waar ik een nationale titel voor win en daarbovenop is het in de omvangrijke geschiedenis van het Franse schermen ook de eerste keer dat een équipe met schermsters van 4 verschillende nationaliteiten (Frans, Hongaars, Nederlands en Frans-Algerijns) kampioen is geworden. Allemaal erg uniek dus.

Door het winnen van de titel zijn we volgend jaar weer verzekerd van deelname aan de Europacup. Deze zal waarschijnlijk vanaf volgend jaar op veel professionelere wijze vorm gaan krijgen: We gaan net als bij voetbal een poule schermen, waarbij tegen alle tegenstanders een thuis- en een uitwedstrijd wordt gespeeld in 6 weekends tijd. Vervolgens volgen de halve en hele finale, weer in afzonderlijke weekends op verschillende lokaties. De reizen worden dan betaald door de Europese Federatie en de ontmoetingen vinden in stijl plaats met een gala ter afsluiting van elke match. Tijdens het EK van 1-5 juli zal hierover definitief worden gestemd.

Onze équipe bestond uit: INDY, Aida Mohamed, Celine Seigneur met Wassila Redouane als reserve.

(dd. 6 juni 2004.)