Voorbereiding WK Havanna
Trainingsstage Hongarije 15 tot en met 20 september 2003


De stage begon al vroeg: om 5 uur bedje uit om naar Schiphol te gaan...pfff! Gelukkig werd ik bij aankomst afgehaald en was er tijd om voor de training een dutje te doen! Daarmee was meteen de teneur voor de hele week gezet: trainen, (eten) en slapen!!!

Om 17.00 was de eerste training en ik kon mijn lol niet op: zo veel meisjes om tegen te sparren!!! Aangezien ik in Nederland bijna alleen maar tegen jongens train, was het een heus schermparadijs! Ik kon gewoon uitkiezen en het was niet eens mogelijk om tegen iedereen te schermen op een training (met zoveel waren we!) "hoera" dus!

Na het trainen eten en toch weer snel richting bedje gegaan want de volgende dagen begonnen al weer vroeg met een duurloop om 7 uur in de ochtend! Maar goed dat ik een militaire opleiding heb genoten, daar begon de "ochtendgymnastiek" doorgaans ook al voor dag en dauw...
De stage vond plaats in "Tata", een plaatsje dat buiten in de natuur ligt. Het rondje om het meer 's morgens was ook best lekker en je spieren herstelden er goed van.

Om 11 uur en om 17 uur gingen we elke dag sparren en daarnaast waren er dan ook nog de individuele trainingen met je eigen coach. Gelukkig konden we na elke training met een bordje langs een buffet lopen en grote stapels eten naar binnen werken! Dat was echt op zijn oost-europees: 's morgens een pap ŕ la "Oliver Twist" en "Annie" , maar hij smaakte goed!!! En 's middags en 's avonds warme prak met vooral veel vlees en vet! Daar gingen de goede voornemens me aan het vertrouwde eetpatroon te houden! Ook dit deed me weer aan Defensie denken, waar je op oefening "eet als je kan eten" (en dit zo veel mogelijk!) en "rust als je kan rusten". Nou ja, we hadden het nodig zeg maar!

Op woensdag schermden we een toernooi. Wel grappig dat ik, alhoewel ik als een van de besten uit de voorrondes kwam, ineens tegen de nr 1 van Hongarije (en 5 van de wereld) moest uitkomen..? Toch een beetje nationalistisch van hen bleek, want als ik door haar werd uitgeschakeld, gingen hun eerste 4 meisjes door naar de halve finales... Nou ja, ik kon dus lekker tegen de toppers trainen en daar kwam ik voor!

Op de kamer hadden we inmiddels een manier gevonden televisie te kijken, die de taalproblemen oploste: een soort Hongaarse "big brother", MTV, Voetbal (jawel, gewoon Ajax gekeken daar hoor!) en de meest stompzinnige films, die je in het chinees ook zou snappen! Maar we hadden wel lol! En uiterlijk 22 uur weer het mandje in.

Gelukkig was niet alle training fysiek zo zwaar: Donderdagmiddag stond een video-analyse van onze tegenstanders op het programma. Ik had hierbij geluk, want mijn tegenstanders zullen dezelfde zijn als die van de tweede Hongaarse, dus we konden ze mooi samen anayliseren. Nu "hebben we ze door" en dat geeft vertrouwen!

Vrijdag was "de grote dag": we schermden een teammatch, waarbij we om grof geld gingen schermen! Iedereen moest 500 forint inleggen en de winnaars kregen de pot!!! (ter info: 500 forint is omgerekend 2 euro...)Natuurlijk moest ik dat gaan winnen, ben ten slotte Nederlander ;-)!
Het was hardstikke leuk en natuurlijk won mijn team, waarna een rematch plaastvond die we wederom wonnen (shit! Waarom niet "double or nothing" gespeeld!?)

Na deze match mochten we terug naar Boedapest!! Hoera! Ik droomde al een aantal dagen hoe ik de rest van de dag zou doorbrengen in een winkelcentrum en me helemaal suf zou shoppen! Nou, geprobeerd hebben we het wel, maar na alle trainingen trokken mijn benen het niet meer en had ik ook geen puf meer van alles te gaan passen, dus dat bleek achteraf best goed voor mijn portemonaie!

Zaterdag nog een laatste duurloop en privé-les en toen terug naar Nederland! Het was een korte maar heel krachtige stage en ik voel me sterk! (dat wil zeggen, straks na mijn massage...;-)!

Komende week zal ik lekker in Nederland een tweede stage volgen, nu gewoon in Arnhem bij mijn eigen clubje en dan...op naar Havanna!!!