Indy wint zilver met degen - équipe bij het EK voor militairen in het Spaanse Zaragossa


Aangezien er dit jaar geen competitie op het wapen floret werd georganiseerd, kon Indy geen gooi doen naar de titel op haar eigen wapen. Zoals ze zelf aangeeft kunnen florettisten met een goede technische basis vaak goed uit de voeten met een degen. Haar eerste nationale titel was er een op degen en in 2003 behaalde ze op de NK ( Nederlandse Kampioenschappen) nog een bronzen medaille.Vooraf had Nederlandse beste florettiste dus al aangegeven niet als versiering mee naar Spanje te gaan ...........

Na een dag hard werken is de balans opgemaakt : een vierde plaats voor Indy vóór Roxana Scarlat (Roe) nummer 5 van de wereld ranglijst voor damesflorettisten (Ook in de onderlinge ontmoeting werd Scarlat verslagen).

Einduitslag individueel :
1. Ana Branza (Roe),
2. Iuliana Maceseanu (Roe),
3. Sonja Tol (Ned),
4. INDY (Ned),
8. Titia Mannessen (Ned).

Bij militaire wedstrijden schermt iedere atlete tegen elke andere deelneemster, behalve tegen leden van het eigen équipe. Vervolgens worden de gewonnen wedstrijden van de drie landgenoten bij elkaar opgeteld om de eindklassering per équipe te bepalen. De drie Nederlandse dames bezetten in Zaragossa de derde (2 verliespartijen), vierde (3 verliespartijen) en achtste plaats, totaal goed voor een zilveren medaille voor het équipe.

Einduitslag équipe :
1. Roemenie,
2. NEDERLAND,
3. Italië.

Indy schrijft:
Nadat we vrijdag in alle vroegte naar Zaragossa waren gereisd en ons in het weekend hadden voorbereid, was het maandag tijd voor de wedstrijd. Het toernooi was niet enorm bezet met 6 dameséquipes, maar ik begreep van Sonja dat de dames wel allemaal kwalitatief goed waren. De enige tegenstandster die ik kende was Roxana Scarlat uit Roemenië, die ook florettiste (nummer 5 van de wereldranglijst) is. Het was grappig elkaar hier bij een degentiteltoernooi tegen te komen en ik nam me voor in ieder geval van haar te winnen!

We (Sonja, Titia en ik) schermden eerst tegen de Zweedse dames, die echt niet goed bleken te zijn, dus dat was een mooie warming up. Ik kreeg in drie partijen maar 4 punten tegen: haha. Daarna kwamen twee harde dobbers op papier, want Hongarije en Italie waren ook medaillekandidaten. Deze twee ontmoetingen wonnen we desalniettemin ook ruim. Sonja en ik verloren allebei maar 1x (tegen verschillende tegenstandsters) en lagen allebei nog volop op koers voor zowel goud in het indiviuele- als het équipe-klassement! De vierde partij was tegen Spanje. We wonnen die met 9-0 en daarna wachtte ons alleen nog Roemenië. De laatste ronde bleek zo ook de officieuze finale. Jammergenoeg konden we hier niet helemaal alles naar onze hand zetten en verloren we met 6-3. Met twee verliespartijen (maar winst tegen rivale Scarlat!!)verspeelde ik mijn individuele eremetaal. Ik belandde net naast het schavot en werd 4e. Dat was jammer, maar mijn taak was in principe natuurlijk met name het behalen van een goed teamresultaat. Sonja verloor 1 keer en pakte daarmee het individuele brons achter twee Roemeense dames die dus de terechte winnaressen van tevens het équipe-goud werden. Titia, die voor het eerst op een militair titeltoenooi deelnam, maakte een goed debuut: ze won 9 van haar 15 partijen en droeg daarmee een flinke steen bij aan onze zilveren plak!

Het militaire WK is volgend jaar al in april. Dit WK zal gewoon weer voor alle wapens (dus ook floret en sabel) worden gehouden. Voor wat betreft het niveau van floretschermsters op de degen hebben Roxana Scarlat en ik denk ik wel laten zien wat we kunnen...........4e en 5e in een sterk internationaal deelnemersveld...niet slecht toch?! Desalniettemin kijk ik uit in april gewoon weer de floret met haar te kruisen op het MWK, want al was het degen EK een leuke uitdaging, floret is het onderdeel waar het voor mij om gaat. Ik hoop dan dat het degentoenooi na het florettoernooi zal plaatsvinden, zodat ik weer kan meehelpen aan nog een goed resultaat met onze (degen)équipe!

Al schrijf ik hier over goud en zilver en brons, de medailles moeten we nog omgehangen krijgen! Dat zal woensdag tijdens het officiele banket gebeuren. Leuk hoor: helemaal officieel in uniform en zo. Woensdag is dus de sluitingsceremonie, het banket en de culturele dag. We zullen een kasteel gaan bekijken en daarna misschien nog even heel cultureel gaan winkelen en de lokale drankjes gaan proeven;-))) en dan donderdag terug naar Nederland want de dienst wacht!


Zie verder ook onder de rubriek "Verslagen" en vervolgens "Algemeen" en NOC*NSF (Brons en Zilver voor schermsters).


( 25 oktober 2004.)