CORRUPTIE SCHEIDSRECHTERS FLORETSCHERMEN


floret

In de laatste "Fechtsport"(orgaan van de Duitse Schermbond) stond op pagina 10 te lezen: "Nicht zu unterschätzen ist außerdem, dass der frühere Weltklassefechter inzwischen auf Turnieren als Kampfrichter fungiert. Das erhöht die Chancen seiner Frau auf objektive Behandlung durch Wiesingers Kollegen. "Es geht nicht darum, dass ein anderer Obmann für Susanne ist, sondern darum, dass er nicht gegen sie entscheidet"."

De woorden zijn opgetekend uit de mond van Steffen Wiesinger, echtgenoot van Susanne König (sabel) die zich verrassend voor de Spelen plaatste.

Vandaag staat het in de kranten: De Hongaarse scheidsrechter Hidasi is voor twee jaar geschorst wegens het bevoordelen van de Italiaanse herenfloret-equipe.

Ik hoorde het gisteren al en bekijk het met gemengde gevoelens .........

Ik ben blij want de straf representeert een erkenning van het feit dat er grootschalig wordt gesjoemeld en floretschermen wel degelijk een zogenaamde "scheidsrechterdiscipline" is. Buiten insiderkringen werd het aanwijzen van de scheidsrechter als (mede)verantwoordelijke voor verlies vaak als smoesje uitgelegd. Nu, door deze straf, is de beslissende factor van de scheidsrechter bij het floretschermen officieel erkend en ook gecommuniceerd naar het publiek. Maar ja ..... de uitslag van de, met miniem verschil verloren partij om Olympische kwalificatie in Gent draai ik er niet mee om ..... (om maar een voorbeeld aan te halen)

Het is goed dat er eens wordt ingegrepen, maar ik denk dat dit niet een aanzet is voor een ommezwaai en een eerlijker systeem. De bestraffing bij deze ene finale in Athene, vond plaats omdat hij in de spotlights stond en zie ik als puur voor de vorm. De uitslag is trouwens ook niet veranderd: ondanks dat is vastgesteld dat Hidasi de Italianen 6 punten cadeau heeft gegeven en heeft verzaakt hen straffen uit te delen (die weer kunnen resulteren in strafpunten) en het feit dat zij uiteindelijk slechts met 3 punten verschil wonnen. Ik schat dan ook in dat deze straf slechts een incidentele was en in de nabije toekomst het lobbyen met scheidsrechters en de noodzaak je minimaal te verzekeren van een invloedrijke achterban (als stok achter de deur voor een gegarandeerde eerlijke behandeling op de loper) zal blijven.

Reden te meer om blij te zijn met mijn nieuwe schermbasis in Aubervilliers. De Fransen hebben toch net wat meer te vertellen in de internationale schermwereld dan een gemiddelde éénling uit Nederland. Ook al haal je het natuurlijk nooit bij de maffia-praktijken van de Italianen en de Duitsers en de gemeenzame vuist van de verschillende Oostbloklanden. Maar toch: ook al kan ik de uitslagen van in het verleden verloren partijen niet meer terugdraaien, nu is wel duidelijk dat wie MIJ benadeelt, vervolgens ook wel eens zelf tegen een scheidrechter met wat "blinde vlekjes" op zijn netvlies kan aanlopen. Dan denkt men toch misschien net even wat dieper na, voordat een Rus, Duitser of Italiaan sowieso het voordeel krijgt.

Jammer alleen dat een eerlijke behandeling van een onpartijdige scheidsrechter niet gewoon sowieso een garantie kan zijn in de huidige wereld van de sport…
( 23 augustus 2004.)